Skip to main content

Groene daken

Een milieubewuste keuze is een groendak. Waar vroeger grind op het dak werd aangebracht, wordt vandaag de dag veelal gekozen voor een zogenaamd groendak. Een groendak is een verzamelnaam voor begroeiing op platte- en hellende daken, ook wel vegetatiedaken genoemd. Voorbeelden van groene daken zijn sedum-, mos-, kruiden- en grasdaken.

Grasdak
Deze vorm vereist een zwaardere dakconstructie. Dit omdat er een dikkere laag substraat nodig is.

Kruidendak
Hierbij zijn verschillende combinaties mogelijk van grassen en kruiden. Vaak is de basis van sedum of van mos-sedum. Ook dit kan bijna bij elke dakconstructie uitgevoerd worden.

Sedumdak
Sedum is een klein soort vetplantje. Het bestaat in diverse kleuren en kan gecombineerd worden met mos. Dit kan al toegepast worden met een dunne laag substraat, waardoor bijna elke dakconstructie geschikt is.

Tuindak
Bij een tuindak wordt vaak een combinatie gemaakt van allerlei soorten beplanting . Dit kan uitgebreid worden met struiken, bomen en zelfs complete vijvers.

De voordelen van een groendak zijn

  • Een groendak bindt de fijnstofdeeltjes die in de lucht hangen. Hierdoor wordt de lucht gezuiverd.
  • Door de steeds toenemende extreme regenval in kortere periodes wordt het voor de riolering steeds moeilijker om al dat regenwater te verwerken. Een groendak heeft een absorberende werking, waardoor het rioleringssysteem minder belast wordt.
  • Een groendak biedt een geluids- en warmte isolerend effect.

Neem contact op voor een vrijblijvende afspraak contact